Aanvullende financiële maatregelen coronavirus

Datum: 18 mei 20

Vanwege het coronavirus heeft het kabinet diverse financiële maatregelen in het leven geroepen voor werkgevers en zzp’ers. Het doel daarvan is om zoveel mogelijk banen en inkomsten veilig te stellen en de economie te ondersteunen. We schreven al eerder over het uitstel van belastingbetaling en hebben nu de nieuwste maatregelen voor jou op een rijtje gezet.

Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten

Verwacht jij een omzetverlies van minimaal 20%? Dan kun je bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Het UWV zal dan een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kun jij jouw personeel door blijven betalen, onder voorwaarden dat het personeel niet ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen tijdens de drie maanden subsidie.

Ondersteuning zelfstandige ondernemers

Via de gemeenten kunnen zzp’ers en andere zelfstandige ondernemers gebruik maken van extra ondersteuning. Voor een periode van drie maanden kun je aanvullende inkomensondersteuning krijgen. Deze ondersteuning vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en is een gift. Vraag bij jouw gemeente na hoe je dit kunt aanvragen.

Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering

Voor ondernemers die problemen hebben bij het verkrijgen van bankleningen en -garanties, is er de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling. Het kabinet heeft voorgesteld om het garantieplafond te verhogen van 400 miljoen naar 1,5 miljoen. Hierdoor wordt het makkelijker om een lening aan te vragen.

Tijdelijke borgstelling voor tuin- en landbouwbedrijven

Er komt een tijdelijke borgstelling voor tuin- en landbouwbedrijven. Het kabinet staat daarmee borg voor de kredieten van agrarische ondernemers. Hoe dit er precies uit komt te zien wordt snel bekend gemaakt.

Compensatieregeling getroffen sectoren

De maatregelen die genomen zijn hebben veel gevolgen voor diverse sectoren, zoals de horeca en de reisbranche. De inkomsten die deze branches nu mislopen zijn ook lastig om in te halen als de maatregelen zijn versoepeld. Het kabinet is nu bezig met een compensatieregeling voor bedrijven die binnen de getroffen sectoren vallen. Later wordt bekend gemaakt hoe deze regeling in elkaar zit.

Heb jij hulp nodig bij het aanvragen van bepaalde regelingen of wil je weten waar jij recht op hebt? Het Rekenlokaal helpt je hier graag bij. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 072 – 20 13 036.

Aanvullende financiële maatregelen coronavirus