Deze wetswijzigingen zijn interessant voor ondernemers

Door: Arnaud Korthouwer

Datum: 24 juni 19

Per 1 juli 2019 veranderen er verschillende wetten en regels voor ondernemers. Sommige gaan per 1 juli al in, een aantal pas op 1 januari 2020. Het is wel zo fijn om je daar als ondernemer op voor te kunnen bereiden. Wij zetten een aantal van deze wetswijzigingen voor jou op een rijtje.

Extra geboorteverloof

Heb jij al gehoord van WIEG? Het is de afkorting van de Wet invoering extra geboorteverlof. Volgens die nieuwe wet hebben jouw werknemers vanaf 2019 recht op extra vrije dagen na de geboorte van het kind. Het gaat om werknemers van wie hun vrouw of vriendin na 1 januari 2019 is bevallen. Zij krijgen recht op een volledige werkweek betaald verlof. Voorheen was dit twee dagen. De werknemer kan het verlof meteen opnemen na de bevalling of de vrije dagen verspreiden over de eerste vier weken na de geboorte.

In 2020 wordt het geboorteverlof nog verder uitgebreid. Dan mogen werknemers in het eerste halfjaar na de geboorte vijf weken verlof opnemen. In die periode hoef je de werknemer geen loon te betalen, maar krijgt hij van het UWV een uitkering van 70 procent van het loon.

Verhoging minimumloon 1 juli 2019

Het wettelijk minimumloon wordt op 1 juli 2019 verhoogd. Vanaf 21 jaar krijgt personeel minstens het volgende salaris:

  • € 1635,60 per maand
  • € 377,45 per week
  • € 75,49 per dag

Aandelen aan toonder vanaf volgend jaar op naam

Werk je als mkb’er onder de rechtsvorm N.V. en heb je aandelen aan toonder uitgegeven of zelf in bezit? Vanaf 2020 moeten anonieme aandelen (aan toonder) van naamloze vennootschappen op naam gesteld zijn. Dit staat in de nieuwe Wet omzetting aandelen aan toonder die op 1 juli 2019 ingaat. Heeft jouw nv deze aandelen, dan moet je de statuten laten aanpassen bij de notaris. Hier heb je tot 31 december 2019 de tijd voor.

E10 voor pomphouders per 1 oktober 2019

Ben jij eigenaar van een tankstation? Dan moet je van de overheid per 1 oktober 2019 vaker E10 benzine aanbieden. E10 is benzine met een hoger percentage (bio)ethanol. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot en is dus milieuvriendelijker. Beschik je over 2 of meer tankinstallaties voor benzine in jouw tankstation? Dan moet minimaal de helft geschikt zijn voor E10.

Wil je nog meer weten over wetswijzigingen die interessant zijn voor ondernemers? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Deze wetswijzigingen zijn interessant voor ondernemers