Gemengde kosten tot €4.600 niet aftrekbaar

Door: Arnaud Korthouwer

Datum: 03 april 19

Ondernemers kunnen belasting besparen doordat zakelijke kosten van het bedrijf aftrekbaar zijn. Kosten worden opgedeeld in drie categorieën: privé, zakelijk en gemengd. Gemengde kosten zijn zakelijke kosten met een gedeeltelijk privékarakter. Denk hierbij aan drank, eten en genotsmiddelen, feestjes en recepties, congressen, excursies, seminars en studiereizen.

Al deze gemengde kosten zijn tot een grensbedrag niet aftrekbaar. Voorheen was dat €4.500, maar dit jaar is het verhoogd €4.600. Tot dit bedrag mogen ondernemers gemengde kosten niet van het inkomen aftrekken. Is dit meer dan €4.600? Dan zijn die kosten wel aftrekbaar.

Regeling gemengde kosten en vennootschapsbelasting

Het is mogelijk om voor een regeling te kiezen waarbij standaard 80 procent van de gemengde kosten in aftrek worden gebracht. Voor vennootschapsbelasting geldt een soortgelijke regeling. Ook daar mogen gemengde kosten tot €4.600 niet van de winst afgehaald worden. Hier kun je kiezen voor een regeling waarbij standaard maar 73,5% van de gemengde kosten in aftrek gebracht mogen worden.

Gemengde kosten tot €4.600 niet aftrekbaar