Gooi het oude btw-nummer niet weg

Door: Arnaud Korthouwer

Datum: 01 november 19

Vanaf 1 januari 2020 krijgen eenmanszaken in Nederland een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het BSN-nummer. Maar dit betekent absoluut niet dat je jouw oude btw-nummer moet weggooien. Waarom niet? Dat leggen wij je uit.

Waarom heb je je oude btw-nummer nog nodig?

Het oude btw-nummer is belangrijk, ook na de verandering van 1 januari 2020. Dit nummer is namelijk nog steeds belangrijk voor de communicatie met de belastingdienst, zoals bij het indienen van de btw-aangifte.

Waarom nieuwe btw-identificatienummers

Er komen nieuwe btw-identificatienummers omdat het oude nummer het Burgerservicenummer bevatte. Dit zou tot fraude kunnen leiden en is in strijd met de privacywet. Het nieuwe btw-nummer zal vanaf 1 januari 2020 worden gebruikt. De nieuwe btw-identificatienummers worden gebruikt voor zakelijke contacten en moeten aangepast worden op factuurpapieren, websites en andere communicatiemiddelen.

Niet weggooien

Ook al komt er een nieuw nummer zal het oude nummer gebruikt blijven worden voor het indienen van de btw-aangifte. De ondernemer moet dus twee nummers naast elkaar blijven gebruiken.

Wat moet je doen voor 1 januari 2020?

Wie een eenmanszaak geeft, hoeft nu al niet meer het btw-nummer op de website te vermelden. Formeel moet dit eigenlijk wel, maar De Autoriteit Consument en Markt geeft momenteel geen prioriteit aan de handhaving hierop.

Wanneer je het nieuwe btw-nummer van de Belastingdienst hebt ontvangen, moeten klanten en leveranciers hierover worden geïnformeerd. Zowel klanten als het eigen bedrijf kunnen in de problemen komen als het oude nummer na 1 januari 2020 wordt gebruikt en de administratie daardoor niet klopt.

Het nieuwe btw-identificatienummer gebruik je dus pas vanaf 1 januari 2020. Tot die tijd zijn eenmanszaken dus verplicht het oude btw-nummer te gebruiken.

Wil je meer weten over het nieuwe btw-nummer voor eenmanszaken of wil je hulp bij jouw administratie? Het Rekenlokaal helpt je hier graag bij. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 072 – 20 13 036.

Gooi het oude btw-nummer niet weg