Nieuwe kleineondernemersregeling

Door: Arnaud Korthouwer

Datum: 28 mei 19

In januari 2020 gaat de kleineondernemersregeling veranderen. Kleine ondernemers die zich voor 20 november 2019 aanmelden bij de Belastingdienst voor deze nieuwe regeling, kunnen vanaf januari 2020 de omzetgerelateerde vrijstelling toepassen. Aanmelden voor deze regeling kan vanaf 1 juni 2019.

Waarom deze regeling

Het kabinet wil kleine ondernemers stimuleren. Dit willen zij gaan doen door de administratieve lasten voor hen te verminderen. Vanaf 2020 wordt de omzet bepalend voor de toepassing van de ¬†kleineondernemersregeling. Wanneer de omzet van de ondernemer onder de ‚ā¨20.000 blijft, is hij geen BTW verschuldigd. Daarnaast hoeft de ondernemer geen BTW-aangifte meer te doen.

Regels aan de regeling

Wanneer een ondernemer kiest voor de nieuwe kleineondernemersregeling moet hij rekening houden met:

  • Er mag geen BTW meer in rekening worden gebracht aan klanten.
  • Er hoeft geen BTW-aangifte meer ingediend te worden.
  • De in rekening gebrachte BTW door andere ondernemers kan niet worden afgetrokken of terug worden gevraagd bij de Belastingdienst.

De wijziging van de regeling gaat vanaf 2020 voor alle rechtsvormen gelden. Wanneer een ondernemer kiest om gebruik te maken van de regeling, dan geldt dat voor minimaal drie jaar.

Aanmelden voor de regeling

Pas je als ondernemer nu al de kleineondernemersregeling toe, dan hoef je je niet nogmaals aan te melden. De Belastingdienst meldt je automatisch aan. Daarnaast ontvang je een brief over de nieuwe regeling en wat je moet doen als je er geen gebruik van wil maken.

Nieuwe kleineondernemersregeling