Noodpakket voor mkb’ers en zzp’ers wegens het coronavirus

Datum: 10 april 20

Voor veel ondernemers is dit een zware tijd. Om te voorkomen dat er veel ondernemingen failliet gaan heeft het kabinet miljarden beschikbaar gemaakt. Met dit geld worden ondernemers middels verschillende regelingen ondersteunt. Welk noodpakket met regelingen is van toepassing voor mkb’ers en zzp’ers? Wij zetten het op een rij.

€4000

Voor de ondernemers die direct getroffen worden door het coronavirus en overheidsmaatregelen is er een tegemoetkoming van €4000. Denk hierbij aan de horeca, reisbranche en de culturele sector. De tegemoetkoming is voor ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een vastgestelde SBI-code. Dit is een standaard bedrijfsindeling, ingedeeld op codes. Om welke codes het gaat en hoe je de aanvraag moet indienen lees je hier

Bijstand zzp-ondernemer

Zzp’ers die door de coronacrisis geen opdrachten meer binnen krijgen kunnen eerder aanspraak doen op een bijstandsuitkering. Om dit makkelijker te maken wordt de aanvraagprocedure versneld en vervallen de vermogens- en partnertoets. Als zzp’er hoef je niet jouw eigen vermogen aan te spreken. De uitkering zal voor nu drie maanden gelden.

NOW-regeling

Bedrijven die drie maanden ten minste 20% omzetverlies hebben, kunnen een tegemoetkoming krijgen. Het gaat om maximaal 90% van de loonsom, naar rato van de omzetdaling. Gaat het bijvoorbeeld om een omzetverlies van 50% dan gaat het om 45% van de totale loonsom. De voorwaarde die hieraan vast hangt is dat werkgevers de reguliere salarissen blijven doorbetalen en tijdens de subsidieperiode geen aanvraag voor ontslag doen. Je kunt voor deze regeling een aanvraag indienen bij het UWV.

Belastinguitstel

Ondernemingen die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis kunnen uitstel aanvragen voor de belastingbetaling. Hier hebben wij eerder over geschreven. Klik hier om het volledige bericht te lezen.

Lening en borg

Het wordt voor bedrijven makkelijker om geld te lenen bij de bank. Zo is de borgstelling op een lening voor het mkb van 50 naar 90% verhoogt. De overheid staat niet meer garant voor 400 miljoen, maar breidt dit uit tot 1,5 miljard. Ook het maximale leenbedrag wordt verhoogd naar 150 miljoen. Het ministerie van Economische Zaken staat voor de helft van het bedrag garant.

Kun jij ondersteuning gebruiken bij de regelingen of het aanvragen van bepaalde zaken? Het Rekenlokaal kan jou hierbij helpen. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 072 – 20 13 036.

Noodpakket voor mkb’ers en zzp’ers wegens het coronavirus