Hoe vraag ik een bedrijfsfinanciering aan?

Een bedrijfsfinanciering aanvragen is tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk. Voor veel startende ondernemers is het dan ook niet vanzelfsprekend om een goede en passende financiering te krijgen. Banken en andere geldverstrekkers zijn wat terughoudend. Hoe vraag je een bedrijfsfinanciering aan met grote kans van slagen? Het Rekenlokaal geeft antwoord.

Wat moet ik doen voor het aanvragen van een bedrijfsfinanciering?

Het aanvragen van een bedrijfsfinanciering begint met een goede voorbereiding. Start met een oriëntatie: welke financieringsmogelijkheden zijn er voor jouw plan? Bekijk hoe haalbaar jouw plan is en wat de kans van slagen is.

Maak vervolgens een ondernemingsplan. Hierin leg je uit waarvoor de bedrijfsfinanciering nodig is. Wat heb je te bieden en hoe wil je dat verkopen. Op welke bedrijfsonderdelen wil je groeien en waar is de investering voor bedoeld? Het ondernemingsplan wordt ook wel groei- of investeringsplan genoemd. Met een ondernemingsplan krijg je zelf goed helder wat er nodig is voor jouw plan en waarom het gaat lukken.

Het volgende plan dat je moet opstellen is het financieringsplan. Hierin staat welke vormen van financiering je nodig hebt, hoe je die in gaat zetten en wat de prognoses zullen zijn. Hoe ga je de financiering aflossen? Dit zijn allemaal punten waarop de financier jou gaat beoordelen.

Financieringsaanvraag voorbereiden

Als alle plannen opgesteld zijn is het tijd om de financieringsaanvraag voor te bereiden. Vul de aanvraagformulieren in en verzamel de benodigde bijlagen en documenten. Volg de volgende checklist om dit soepel te laten verlopen:

  • Is jouw bedrijf al ingeschreven bij de KvK en in de juiste rechtsvorm?
  • Beschikt jouw bedrijf al over een zakelijke betaalrekening?
  • Hoe is de zeggenschap en de verdeling van de aandelen en eigendom geregeld?
  • Heb je zelf al geld in jouw bedrijf gestoken en om welk bedrag gaat dat?
  • Heb je alle vergunningen geregeld die je nodig hebt?
  • Zijn er al opdrachtbevestigingen?
  • Heb je al personeel en hoe heb je dat geregeld?


Zorg dat alle zaken die vooraf geregeld moeten worden, goed geregeld zijn.

Heb je alles op orde en verzameld? Dan kan de aanvraag verstuurd worden naar de financier(s). Zij gaan beoordelen of je de financiering toegewezen krijgt. De kans is groot dat je wat kritische vragen terug krijgt. Zij willen er uiteraard zeker van zijn dat ze het geld dat ze in jou investeren ook weer terug krijgen.

Hulp bij het aanvragen van een bedrijfsfinanciering

Heb jij geen idee hoe je de aanvraag voor de bedrijfsfinanciering moet aanpakken? Het Rekenlokaal helpt jou graag bij het aanvragen van een bedrijfsfinanciering. Wij hebben ruim 20 jaar ervaring en al meer dan 2500 kredietaanvragen mogelijk gemaakt. Wij ontzorgen jou volledig met de aanvraag. Van de voorbereiding tot de aanvraag en nazorg: Het Rekenlokaal regelt het voor je. Als onafhankelijke partij hebben we ingangen bij 40 traditionele en alternatieve geldverstrekkers. Wij weten welke eisen zij stellen en maken zo de kans van slagen groter.

Wil jij meer weten over het aanvragen van een bedrijfsfinanciering of hulp hierbij? Neem dan contact op met Het Rekenlokaal via het contactformulier of bel naar 072 – 20 13 036.