De jaarrekening: vragen en antwoorden

Datum: 24 januari 20

Ieder boekjaar moeten ondernemers met een bepaalde rechtsvorm hun jaarrekening deponeren. Wat is dit precies, waar moet je op letten en ben jij ook verplicht om een jaarrekening op te stellen? Het Rekenlokaal geeft antwoorden op jouw vragen.

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een financieel eindverslag van jouw bedrijf. Hierin beschrijf je wat je hebt gedaan in het betreffende boekjaar. Met een jaarrekening maak je de financiële balans op. Bij sommige rechtsvormen moet je de jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. De jaarrekening moet goed aansluiten op jouw administratie. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om de jaarrekening door hun accountant of boekhouder te laten opstellen. Voor sommige grotere bedrijven is het zelfs verplicht om de jaarrekening goed te laten keuren door een accountant.

Moet ik een jaarrekening opstellen?

De volgende rechtsvormen moeten een jaarrekening opstellen:

  • Besloten vennootschap
  • Naamloze vennootschap
  • Stichting
  • Vereniging
  • Coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij


Voor zzp’ers is het dus niet noodzakelijk om een jaarrekening op te stellen.

Wat moet er in een jaarrekening staan?

Een jaarrekening moet bestaan uit:

  • De balans
  • Een uitgebreide winst- en verliesrekening
  • Toelichting op bovenstaande onderdelen


In dit overzicht kun je zien welke eisen er worden gesteld aan jouw jaarrekening. 

Hoe deponeer ik mijn jaarrekening?

Wanneer jouw jaarrekening is vastgesteld moet het uiterlijk acht dagen daarna worden gedeponeerd. Het deponeren van jouw jaarrekening kun je zelf digitaal doen. Je kunt dit online doen met Standard Business Reporting.

Hulp bij het opstellen van een jaarrekening

Heb jij geen idee hoe je een jaarrekening moet opstellen en wil je er zeker van zijn dat dit goed wordt gedaan? Het Rekenlokaal helpt je hier graag bij. Neem voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek contact met ons op via het contactformulier of bel naar 072 - 20 13 036.

De jaarrekening: vragen en antwoorden