Eindejaarstips 2019

Door: Arnaud Korthouwer

Datum: 18 november 19

Het einde van het jaar is in zicht en 2020 staat voor de deur. Ook in het nieuwe jaar wil jij je zaken goed op orde hebben en goed voorbereid zijn. Er gaan een aantal zaken veranderen in de komende jaren. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de belangrijkste wijzigingen die jij als ondernemer moet weten.

Kleine ondernemersregeling

De kleine ondernemingsregeling (KOR) wordt vervangen door een nieuwe regeling. Voorheen kreeg je korting als je jaarlijks niet meer dan €1.883 aan btw moest afdragen. Deze korting komt te vervallen. In het nieuwe jaar kun je als btw-ondernemer met een jaaromzet die niet hoger is dan €20.000 kiezen voor een vrijstelling voor de btw. Dit geldt voor personen die een eenmanszaak of vof hebben en voor rechtspersonen (BV). Check op de website van de Belastingdienst of jij voldoet aan alle voorwaarden en hier recht op hebt.  

Overdrachtsbelasting

Voor niet-woningen zal de overdrachtsbelasting worden verhoogd van 6% naar 7%. Dit geldt voor onroerende zaken als bedrijfsruimtes. Voor woningen blijft het verlaagde tarief van 2%.

Dividenduitkering

Vanaf 2020 gaat de dividendbelasting omhoog bij uitkeringen naar privé. Vanaf 2020 zal de totale heffing 26,25% zijn. Wil je in 2019 nog dividend laten uitkeren en van het huidige tarief van 25% profiteren? Geef dat op tijd aan bij jouw accountant. De aangifte dividendbelasting moet namelijk dit jaar nog worden opgesteld.

Fiets van zaak

Vanaf 2020 kun je werknemers een fiets van de zaak aanbieden. De fiets blijft eigendom van de werkgever. Wordt de fiets privé gebruikt? Dan geldt er een forfaitaire bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs. De bijtelling wordt bij het salaris geteld en daar wordt loonbelasting over ingehouden. Alle kosten zijn aftrekbaar. Een werknemer met fiets van de zaak krijgt geen reiskostenvergoeding voor de gefietste kilometers.

Bijtelling

De bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s wordt in 2020 verhoogd. Wil je voordeliger elektrisch rijden? Kies er dan voor om dit jaar nog een elektrische auto aan te schaffen. Het tarief dat je gaat betalen staat namelijk voor vijf jaar vast. Zo rijd je de elektrische auto nog 5 jaar voor een bijtelling van 4% in plaats van 8%.

Zelfstandigenaftrek

Vanaf 2020 wordt ieder jaar de zelfstandigenaftrek steeds wat lager. Het doel is om in 2028 uit te komen op €5.000. De arbeidskorting en algemene heffingskorting gaan de komende jaren wel omhoog. Het doel van de wijzigingen is om de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers in loondienst kleiner te maken.

Wil je meer weten over de ontwikkelingen van de komende jaren? Het Rekenlokaal is op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving en zorgt ervoor dat jouw administratie op orde is. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 072 – 20 13 036.

Eindejaarstips 2019