Manieren om bedrijfsfinanciering te vinden

Door: Arnaud Korthouwer

Datum: 31 mei 19

Ben jij op zoek naar een goede manier om investeringen in jouw bedrijf te financieren? Er bestaan verschillende manieren van bedrijfsfinanciering, van een lening tot crowdfunding. Wij zetten een aantal manieren op een rijtje.

Binnen jouw eigen bedrijf

Voordat je op zoek gaat naar een externe mogelijkheden, is het goed om naar de mogelijkheden binnen jouw eigen bedrijf te kijken. Waar kun je kosten besparen? Kun je bepaalde middelen huren in plaats van aanschaffen of ruimtes verhuren? Bekijk ook eens alle fiscale voordelen waar je mogelijk recht op hebt.

Lopend krediet

Wanneer je alle mogelijkheden binnen jouw bedrijf hebt bekeken, kun je naar externe financiering kijken. Voor het financieren van een relatief kleine uitgaven kun je bij de meeste banken een krediet afsluiten. Dit kun je flexibel gebruiken en hoeft niet gebonden te zijn aan één doel.

Zakelijke lening

Heb je wel een specifiek doel zoals uitbreiding of een investering? Dan kun je bij de bank een zakelijke lening afsluiten. Hierbij zijn het financieringsdoel, bedrag, looptijd en aflossingsbedrag vastgelegd.

Risicodragend kapitaal

Risicodragend kapitaal is een manier van bedrijfsfinanciering die wordt ingezet bij risicovolle investeringen. Denk hierbij aan een bedrijfsovername, startend bedrijf of uitbreiding naar het buitenland. De investeerders van risicodragend kapitaal zijn vaak participatiemaatschappijen, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en private investeerders. Zij investeren in de meeste gevallen in ruil voor een aandeel van jouw bedrijf, zodat ze zeggenschap hebben. Deze investeerders hebben vaak ervaring, kennis en netwerk waarmee ze jou verder kunnen helpen.

Borg- of garantstelling

Wanneer je geld wil lenen van de bank, maar niet genoeg onderpand kunt bieden, kun je beroep doen op de overheid. Zij staan dan borg voor de bedrijfsfinanciering. Met deze garantstelling geven banken eerder een lening omdat ze minder risico lopen.

Onderhandse lening

Bij een onderhandse lening maken twee of meer partijen afspraken zonder tussenkomst van een financiële instelling zoals een bank. Je spreekt dus zelf af hoe hoog de lening is, hoeveel de rente is en binnen welk termijn het bedrag afgelost moet zijn. Houd je hierbij goed aan de regels van de Belastingdienst. Wanneer een lening te lage rente heeft, kan het beschouwd worden als een schenking en daar betaal je meer belasting over.

Crowdfunding

Bij crowdfunding haal je geld op bij een grote groep mensen die allemaal een deel van het bedrag financieren. Ook hier komt geen bank of andere financiële instelling bij kijken. Crowdfunding kan plaatsvinden in de vorm van een donatie, lening of aandelen.

Subsidie

Er zijn verschillende subsidies waar je als ondernemer een beroep op kunt doen. De overheid steunt onder andere projecten op het gebied van veiligheid, kunst en cultuur, innovatie en internationaal ondernemen. Voor elke subsidie moet je weer aan andere voorwaarden voldoen. Klik hier om alle subsidiemogelijkheden te bekijken.

Wil jij weten welke vorm van bedrijfsfinanciering geschikt is voor jou of heb je ondersteuning nodig bij het regelen van een bedrijfsfinanciering? Het Rekenlokaal helpt jou graag. Neem contact op voor meer informatie.

Manieren om bedrijfsfinanciering te vinden