Fiscale voordelen voor starters

Door: Arnaud Korthouwer

Datum: 29 mei 19

Wanneer je gaat starten met een eigen onderneming of bedrijf komt daar veel bij kijken. Het vergt tijd en energie om alles op te zetten en daarnaast maak je vaak ook nog veel opstartkosten. Er bestaan gelukkig een aantal regelingen waar je als starter gebruik van kan maken. Wij zetten deze fiscale voordelen op een rijtje.

Zelfstandigen- en startersaftrek

Met de zelfstandigenaftrek kunnen zelfstandige ondernemers hun belastbaar inkomen verlagen, waar ze minder belasting moeten betalen. Je mag hiervoor een bedrag van €7.280 aftrekken. De startersaftrek komt nog bovenop de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek is in het leven geroepen om het starten van een onderneming te stimuleren. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt mag je de zelfstandigenaftrek verhogen met €2.123.

Kleineondernemersregeling

We schreven al eerder over de nieuwe kleineondernemersregeling. Wanneer je (nog) weinig omzet maakt, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor deze regeling. Dankzij deze regeling hoef je als ondernemer minder of geen btw afdragen. Hiervoor moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Je bent een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma.
  • Je voldoet aan de administratieve verplichting voor de btw.
  • Je moet na aftrek van de voorbelasting minder dan €1.883 aan btw betalen in een jaar.

Middelingsverzoek

De eerste jaren zal je een sterk wisselende omzet hebben. De Belastingdienst houdt daar rekening mee. Wanneer je een middelingsverzoek indient, berekent de fiscus de verschuldigde belasting over jouw gemiddelde inkomen van drie aansluitende jaren. Klik hier om te lezen aan welke voorwaarden je moet voldoen om van het middelingsverzoek gebruik te kunnen maken.

Wijzigen van voorlopige teruggave

Het wijzigen van voorlopige teruggave kan voordelig zijn voor starters. Pas je dit niet aan, dan baseert de fiscus de voorlopige teruggave op het inkomen dat je had voordat je ondernemer werd. Wees dit voor en wijzig of stop de voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je later geld terug moet betalen.

Vooraf gemaakte kosten

Wanneer je start met een onderneming heb je ongetwijfeld voorafgaand kosten gemaakt. Bewaar iedere factuur en offerte goed, deze kosten kun je namelijk achteraf aftrekken van de belasting. Dat geldt voor de btw-kosten die je maakt bij investeringen in jouw bedrijf. Deze kun je later als voorbelasting aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Houd de administratie daarom goed op orde, zodat je dit soort zaken later gemakkelijk kunt regelen.

Heb jij hulp nodig bij het opzetten en onderhouden van een goede administratie van jouw nieuwe onderneming? Het Rekenlokaal helpt jou hier graag bij. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Fiscale voordelen voor starters