Wanneer is een zakelijke rekening relevant?

Door: Arnaud Korthouwer

Datum: 24 juni 19

Start je als ondernemer, dan krijg je waarschijnlijk regelmatig het advies om een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening biedt veel voordelen, maar is geen wettelijke verplichting. Toch is het wel verstandig om de zakelijke en privé uitgaves en inkomens gescheiden te houden.

Des te groter het bedrijf, des te belangrijker een zakelijke rekening is. Als zzp’er zie je misschien het nut niet in van een duurdere zakelijke rekening. Maar het is wel degelijk belangrijk. Wij zetten de voordelen van een zakelijke rekening voor jou op een rij.  

Overzichtelijk

Met een zakelijke rekening houd je het geld van de zaak gescheiden van jouw eigen geld. Dat maakt het voor jezelf overzichtelijk. Daarnaast zie je direct de financiële situatie van het bedrijf zien. Dat is niet alleen handig voor jezelf, maar ook voor de boekhouder. Daarnaast is het ook belangrijk voor de belastingaangifte.  

Waarom een zakelijke spaarrekening openen?

Naast betaalrekeningen bieden banken ook spaarrekeningen aan voor bedrijven. Hierop kun je een bedrag parkeren dat tijdelijk niet gebruikt gaat worden. Je ontvangt rente over dit bedrag dat je apart zet. Zo verdien je toch nog iets aan het geld dat stilstaat!

Tijdbesparend

Met een zakelijke rekening hoef je niet langer tussen alle afschrijvingen te zoeken. Handig, want zo zie je in één oogopslag van welke transacties je de bonnetjes moet bewaren voor de Belastingdienst. Heb je weinig tijd en wil je jouw afschrijvingen goed bijhouden? Dan is een zakelijke rekening handig.

Professioneel

Je wil natuurlijk dat klanten een professionele indruk van jouw bedrijf krijgen. Een zakelijke rekening met jouw eigen bedrijfsnaam geeft deze professionele indruk. En met de nieuwe IBAN-Naam Check waarbij banken zowel de rekeningnaam als het rekeningnummer controleren, weten jouw klanten direct dat ze goed zitten.

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je advies voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Wanneer is een zakelijke rekening relevant?