Tips voor een goede en overzichtelijke boekhouding

Datum: 29 januari 20

De boekhouding is niet iedereen zijn favoriete taak, maar het hoort er toch echt bij. Veel startende ondernemers weten niet goed hoe ze de boekhouding op orde krijgen. Hierdoor mis je het overzicht en het levert extra werk op. Zorg voor een goede en overzichtelijke boekhouding en krijg overzicht over jouw cijfers. Het Rekenlokaal geeft tips hoe je dit voor elkaar krijgt!

Een zakelijke rekening

Wanneer je zakelijke transacties laat verlopen via jouw persoonlijke rekening wordt het een chaos. Overzichtelijkheid is essentieel bij de boekhouding. Open daarom een zakelijke rekening voor jouw onderneming. Alle zakelijke transacties kunnen via deze rekening verlopen. Hierdoor wordt jouw privéadministratie niet bij controles betrokken. Voor de zakelijke administratie geldt een ander bewaartermijn dan voor de privé administratie. Door dit gescheiden te houden hoef je niet alles lang te bewaren. Voor de zakelijke administratie geldt een bewaartermijn van 7 jaar en voor de privé administratie een termijn van 5 jaar.

Maandelijkse check

Controleer iedere maand hoe je ervoor staat en welke bonnen en facturen nog moeten worden verwerkt. Snel factureren zorgt ervoor dat het bedrag sneller op jouw rekening staat. Dit bedrag kun je vervolgens investeren in jouw onderneming, maar je kunt ook sparen of beleggen. Door maandelijks een controle uit te voeren zie je direct wie er niet betaald heeft en dus nog een herinnering moet krijgen.

Factuurdatum

Op ieder factuur moet de factuurdata staan. Deze data gelden ook voor de btw-aangifte en inkomstenbelasting. Een factuur die eind maart binnenkomt maar in april wordt betaald, geldt voor het eerste kwartaal. Dit geldt zowel voor de facturen die je ontvangt als voor de facturen die je zelf verstuurd. Het is dus verstandig om alle facturen direct op te slaan met de juiste datum.  

Digitaal boekhouden

Tegenwoordig wordt er geen gebruik meer gemaakt van verschillende mappen of ordners, maar wordt alles digitaal opgeslagen en bijgehouden. Zorg ervoor dat je dit goed ordent en bijhoudt. Dit gaat verder dan alleen de facturen en de bonnetjes. Breng structuur aan door digitale mappen aan te maken voor contracten, offertes, facturen, afspraken, urenregistratie, kasboek, bankboek etc. Controleer wat voor jou van toepassing is en leg het goed vast.

Hulp nodig bij de boekhouding?

Wil jij je focussen op jouw onderneming en de boekhouding uitbesteden? Het Rekenlokaal helpt je hier graag bij! Wij hebben diverse pakketten voor vaste prijzen per maand. Zo weet je precies wat je kunt verwachten tegen welke kosten. Daarnaast is het ook mogelijk om jouw eigen pakket samen te stellen. Hierbij kies je alleen voor de diensten die jij af wil nemen. Klik hier om jouw eigen pakket samen te stellen.

Wil je kennismaken of meer informatie over boekhouden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 072 – 20 13 036.    

Tips voor een goede en overzichtelijke boekhouding