Hoe financier je de groei van jouw bedrijf?

Door: Arnaud Korthouwer

Datum: 03 april 19

Het gaat goed met jouw bedrijf. De groeiplannen zijn geslaagd en ook de omzet en winst zijn gegroeid. Je wil graag nog verder groeien, maar dat kan op verschillende manieren en er komt nogal wat bij kijken. Hoe financier je bijvoorbeeld de groei van het bedrijf?

Start met een goed plan

De basis van het groeien staat en valt met een goed plan. Stel daarom een groeiplan op, waarin je de verschillende aspecten van jouw bedrijf meeneemt. Denk hierbij aan:

  • Waarmee wil je verder groeien en hoe zet je dat in de markt?
  • Hoe anticipeer ik op veranderende omstandigheden of onvoorziene kosten zoals een klant die te laat betaald?
  • Wat is op dit moment de financiĆ«le situatie van mijn bedrijf en hoe financier ik mijn plannen?
  • Welke financieringsvorm sluit goed aan op mijn plannen?
  • Welke financiers spreek ik aan en wat willen zij van mij zien?

Vervolgens stel je een ondernemings- en financieel plan op. Hierdoor krijg je de mogelijkheden in beeld van jouw financieringsaanvraag. Financiers kijken naar jouw bedrijf en de onderbouwing waarom je een financiering nodig hebt. Daarnaast zijn ook jouw kwaliteiten en vaardigheden van belang. Verdiep je daarom goed in welke informatie de financier van jou nodig heeft om een beslissing te kunnen maken.

Mogelijkheden van financieringen

Wat zijn de mogelijkheden om de groei van jouw bedrijf te financieren? Er bestaan verschillende opties:

Eigen bedrijf

Voordat je een externe financiering gaat zoeken, is het goed om binnen jouw eigen bedrijf te kijken. Denk hierbij aan eigen geld, kostenbesparingen of verbeteren van debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van diverse fiscale mogelijkheden. Er liggen genoeg kansen binnen jouw eigen bedrijf om aan extra geld te komen.

Overheidsregelingen- en subsidies

In sommige gevallen kan het doel van jouw financiering vallen onder overheidsregelingen waarvoor je subsidie krijgt. Denk hierbij aan doelen zoals groei, innovatie, internationaal ondernemen en duurzaamheid.

Externe financiering

Externe financiering van groei ging een aantal jaar geleden voornamelijk door bancaire financiering. Nu zijn er veel meer financieringsmogelijkheden, zoals borgstelling door de overheid, MKB-krediet of crowdfunding. Daarnaast zijn er bedrijven of personen die investeerder zijn en helpen bij de financiering.

Hulp bij het aanvragen van een bedrijfsfinanciering

Het aanvragen van een bedrijfsfinanciering voor de groei van jouw bedrijf vergt veel tijd en moeite. Het is vaak een ingewikkeld en lastig proces, waarbij je voor veel dichte deuren komt te staan. Het Rekenlokaal zorgt ervoor dat jouw aanvraag slaagt en jij de groei van jouw bedrijf door kunt zetten. Meer informatie hierover lees je hier.

Hoe financier je de groei van jouw bedrijf?