Zo verkrijg je de juiste managementinformatie

Datum: 18 februari 20

Het is erg belangrijk om de administratie goed op orde te hebben. Maar daarnaast zijn er nog andere data en cijfers die interessant kunnen zijn. Wanneer deze omgezet worden naar duidelijke en begrijpelijke informatie, kun je goede stappen nemen. Met deze informatie kun je beoordelen of het goed gaat met jouw bedrijf en welke doelstellingen je wil behalen. Met goede managementinformatie kun je inspelen op de ontwikkelingen van jouw bedrijf en de markt.

Managementinformatie verzamelen

Bij het verzamelen van managementinformatie is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • De basis: benoem de missie, strategie, doelstellingen en KPI’s. Vertaal deze in budgetten en kwantitatieve normen.
  • Definities: stel duidelijke definities af, zodat iedereen weet wat daarmee wordt bedoeld. Wat is de verkoopprijs, welke periode wordt er gebruikt en wanneer is iemand een klant. Leg de verantwoordelijkheid van het bijhouden van de definities bij één persoon.
  • Deadlines: stel deadlines wanneer je welke informatie van wie wil krijgen. Wanneer iedereen een duidelijke deadline heeft en weet wat er aangeleverd moet worden, zal het verzamelen van de managementinformatie een stuk gemakkelijker worden.
  • Opnemen in het takenpakket: zorg ervoor dat het aanleveren van de juiste managementinformatie onderdeel wordt van het vaste takenpakket. Hierdoor wordt het een onderdeel van het bedrijf en wordt er actiever mee om gegaan.

Goed inrichten

Wat doe je vervolgens met alle verzamelde informatie? Het is belangrijk dat je een goed systeem inricht waarin je de informatie bijhoudt en aanvult. Er bestaan diverse systemen, dat gaat van Excel tot complete managementinformatiesystemen. In speciaal ontwikkelde systemen wordt de informatie verzameld, bewerkt, geanalyseerd en vervolgens gepresenteerd. Hierdoor is het gemakkelijk om de informatie bij te houden en krijg je snel en gemakkelijk inzicht. Welke methode of systeem bij jouw organisatie past is afhankelijk van de hoeveelheid informatie die je verwerkt en wat je eruit wil halen.

Hulp bij het opzetten, bijhouden en interpreteren van de managementinformatie

Het omzetten van data en cijfers in duidelijke en begrijpelijke managementinformatie vereist de nodige kennis en vakmanschap. Bij Het Rekenlokaal helpen we je daarom graag met het opzetten van een planning, de control cyclus en interim diensten. Dankzij Het Rekenlokaal weet jij hoe jouw bedrijf presteert en wat er beter kan.

Waar heb jij behoefte aan op het gebied van managementinformatie? Samen met jou bespreken we de wensen en maken we een op maat gemaakt plan en stellen we een offerte op. Wil je hier meer over weten of kennismaken? Neem dan contact met ons op. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis.

Zo verkrijg je de juiste managementinformatie