Wanneer overstappen naar een BV?

Door: Arnaud Korthouwer

Datum: 24 juli 19

Verschil BV en eenmanszaak

Bij een eenmanszaak wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de ondernemer en het bedrijf. De ondernemer is aansprakelijk voor wat er gebeurt in het bedrijf. Bij een BV is de onderneming zelf een rechtspersoon. Er is een duidelijke scheiding tussen de BV en de ondernemer. Hierdoor is de ondernemer/eigenaar niet voor alles juridisch aansprakelijk. Daarnaast zijn er ook een aantal fiscale verschillen.

Voordelen van een BV

  • Met een BV stel je als ondernemer jouw privévermogen veilig. Zolang jij je niet schuldig maakt aan fraude of onbehoorlijk bestuur en op de juiste manier zaken doet, is jouw privévermogen bij faillissement veilig. Als je met personeel gaat werken of grote overeenkomsten sluit, loop je meer risico’s. Dan kan het handig zijn om er een BV van te maken.
  • Een BV heeft een professioneler imago dan een eenmanszaak of VOF. Het wordt geassocieerd met een grote onderneming. Om jouw imago te versterken kun je voor een BV kiezen. Liever een wat kleiner en informeler imago behouden? Dan is het verstandig om het bij een eenmanszaak te houden.
  • Een BV zit in een ander belastingstelsel dan een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak betaal je alleen inkomstenbelasting. Daarnaast heb je een aantal belastingvoordelen. Bij een BV betaal je vennootschapsbelasting en als eigenaar zijnde ook nog inkomstenbelasting. Wat voordeliger is hangt af van de winst. Ben je benieuwd of het voor jou voordelig is? Het Rekenlokaal onderzoekt dit graag voor je.

Kosten oprichten BV

Voor het oprichten van een BV moet je naar de notaris. Vaak rekent de notaris tussen de €400 en €800. Daarnaast wordt er aangeraden om een accountant of boekhouder in te huren. Het Rekenlokaal kan jou ondersteunen op het gebied van jouw administratie. Bekijk hier alle diensten en zie direct wat dat per maand kost.

Advies over overstappen

Weet jij niet of het verstandig is om over te stappen naar een BV? Wij geven je graag advies. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen of voor meer informatie.

Wanneer overstappen naar een BV?